Röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Son Umut, Ürün Portföyünü Genişletmeye Hazırlanıyor

Ayda yaklaşık 3 bin adet üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Son Umut Beton Kalıp firma sahibi Alaattin Kılıç, farklı ebatlarda hazırlanan bu kaset kalıp kapasitelerini korumayı hedeflediklerini dile getirdi. Kullandıkları fiber malzemenin dönüşümünün olmadığına vurgu yapan Kılıç, geri dönüşüm malzemesi olarak plastik PVC üzerinde araştırma yaptıklarını söyledi. Pazardaki mevcut PVC kalıpların inşaatta çatlamalara neden olabildiğine ve bu yüzden tercih edilmediğine vurgu yapan Kılıç, fiber malzemeye yakın bir malzeme elde ettiklerinde ise PVC yatırımı yapacaklarının altını çizdi. Diğer yandan, kalıbın yanında inşaat sektörüne farklı malzemelerle de hizmet vermek istediklerini söyleyen Kılıç, “Hedefimiz, ürün portföyümüzü genişletmek. Şu anda sadece fiber kalıp kaleminde üretim yapıyoruz. PVC, kalıbın dışında farklı bir malzeme. Enjeksiyon makinesi pahalı olmamasına rağmen enjeksiyon kalıpların maliyeti fazla tutuyor. Bir adet enjeksiyon kalıp maliyeti yaklaşık 200 bin TL’den başlıyor” dedi.

Cironun yüzde 30’u İhracattan Karşılanıyor

İhracat çalışmalarına da değinen Alaattin Kılıç, talebin arttığı dönemlerde ihracat yaptıklarını belirterek, Rusya’nın yanı sıra Azarbeycan ve Kazakistan gibi ülkelere ürünlerini gönderdiklerini iletti. Bu pazarların ihtiyaca göre şekillendiğini söyleyen Kılıç, yıllık cironun ortalama yüzde 30’unu ihracattan karşıladıklarının altını çizdi. Bunun yanı sıra 2014 yılında 30 bin kalıp ürettiklerini ve yaklaşık 25 bin kalıp sattıklarını anlatan Kılıç, şöyle devam etti: “Şu anda pazarda kiralık verdiğimiz ve stoklarımızdaki kalıp sayısı yaklaşık 30 bini buluyor. Duruma göre bu rakam yükseliyor. Zaman zaman kalıplarımız yıprandığı için hurdaya çıkıyor. Böylece kiralık kaset kalıp sayımız 50 bine ulaşa bulabiliyor.

“İkinci El Kalıplar İş Güvenliği Açısından Risk Oluşturuyor”

2014 yılında 3 milyon liralık ciro elde ettiklerini kaydeden Alaattin Kılıç, 2015 yılında ise yaklaşık 2.8 milyon TL ciro beklediklerini belirterek, söz konusu yılda seçim öncesi siyasi belirsizlikler ve kurdaki dalgalanmalarla birlikte inşaat sektörünün durgun bir yıl geçirdiğini söyledi. Mart ayına kadar da kış şartlarından dolayı inşaat çalışmalarında yavaşlama görüldüğüne işaret eden Kılıç, “Bu da sektörün satışlarını yavaşlatıyor. 2014 kışını iyi geçirdik. Pazarda ikinci el tabir edilen hurdacıların eline geçen kalıplar, zamanla yıprandığı için iş güvenliği açısından risk oluşturuyor. Hatta bu tarz ürünlerin kullanımı inşaatlarda çökmelere neden olabiliyor. Bu durumun dönüşünü almaya başladık” açıklamasını yaptı.